Prentenboek IEDEREEN TELT van Kristin Roskifte, vertaald door Sylvia Vanden Heede


Er zijn miljarden mensen op de wereld en ook miljoenen boeken. Toch vind je in de meeste boeken steeds weer dezelfde helden, veelal witte jongens uit een klassiek, welgesteld gezin. Wij willen andere verhalen vertellen en de boekenkast kleur geven met de mooiste en meest diverse boeken.


Verhalen nemen ons mee in iemand anders’ hoofd, naar andere plaatsen om de wereld in al haar diversiteit te tonen. Op die manier werken boeken als vensters op de wereld. Zij bieden een blik op de buitenwereld; de multiculturele werkelijkheid voorbij het gebruikelijke witte perspectief. Breken met racisme en andere vooroordelen begint immers in kinderboeken.


Er zijn ook kinderen die zichzelf alleen via ramen zien en zij hebben spiegels nodig. Boeken waarin personages voorkomen waarmee ze zich kunnen identificeren, personages die de wereld in zijn verscheidenheid tonen. Helden en rolmodellen met unieke karakters, families of huidskleur waarin ze zichzelf kunnen herkennen. Kinderen leren door een diverse presentatie in kinderboeken dat zij belangrijk genoeg zijn om in kinderboeken voor te komen.


Wij trakteren jullie op de allermooiste verhalen en boeken én gaan er ook mee aan de slag: via beeld, muziek, kinderyoga, dans, drama,... verwerken we de thema’s die aan bod komen om nog dieper in de immense boekenzee en wonderlijke wereld te duiken. Samen kleuren we buiten het boekje.

beeld van Katy Tessman